Zorganizowana lodówka nie znajduje się zapewne na szczycie Twoich priorytetów, choć myślę, że powinna. Poświęć kilka chwil na jej organizację, a każde otwarcie drzwi lodówki będzie przyjemnością.
W pierwszej kolejności opróżnij lodówkę. Wyrzuć wszystko, co się popsuło, przeterminowało i czego nie będziesz już używać. Zanim włożysz produkty z powrotem do lodówki, wykorzystaj moment, w którym nic w niej nie ma i wyczyść ją.
Pamiętaj o regularnych porządkach w lodówce – sprawią one, że nie tylko łatwiej Ci będzie znaleźć różne rzeczy, ale tez ograniczysz marnotrawstwo. Rób takie porządki regularnie, 1x w tygodniu, najlepiej przed cotygodniowymi zakupami.
O czym pamiętać podczas układania rzeczy na półkach w lodówce:
- świeże mięso połóż na najniższej półce – unikniesz dzięki temu kapania na inne rzeczy przechowywanie w lodówce. Jest tam też najchłodniej, co dobrze wpłynie na świeżość mięsa. Jeśli najniższym poziomem Twojej lodówki jest kosz na warzywa i owoce, upewnij się, że mięso jest dobrze opakowane i na wszelki wypadek połóż je na talerzu.
- przechowywanie resztek – resztki przechowuj w przezroczystych opakowaniach (szklanych lub plastikowych) – nie zapomnisz o tym, co przechowujesz w lodówce. Ja do szklanych opakowań przekładam także świeżo zakupione wędliny i sery żółte (wyglądają o niebo lepiej niż smętnie zawinięte w papier lub woreczek foliowy).
- drzwi lodówki to jedno z cieplejszych miejsc (z uwagi na otwieranie lodówki) – nie przechowuj tam zatem produktów, które wymagają niższej temperatury, jak np. mleka czy świeżych soków. Jajka powinny być przechowywane w stałej temperaturze, a zatem na środkowych półkach. Co zatem można przechowywać na drzwiach lodówki – miękkie sery i masło – nie wymagają bowiem niskiej temperatury.
- upewnij się, że lodówka nie jest przepełniona – nie będzie wówczas zdolna do utrzymania odpowiedniej temperatury (powietrze nie ma jak swobodnie krążyć pomiędzy produktami.
- jedzenie, które chcesz lub musi być zjedzone szybciej, przesuń na przód półki – nie zapomnisz o nim.
- w pobliżu lodówki trzymaj flamaster lub pisak, którym zapiszesz datę otwarcia na opakowaniu danego produktu spożywczego. Mając zapisaną datę, nie będziesz się potem zastanawiać, kiedy otworzyłaś daną rzecz.
A poniżej kilka inspiracji pokazujących zorganizowane lodówki:
Zostaw komentarz