Przeczytałam ostatnio, że w Polsce królują małe kuchnie. Według badań przeprowadzonych przez IKEA – co piąta ma mniej niż sześć metrów kwadratowych, a tylko co dziesiąta – więcej niż 15. Jak zatem zapanować nad organizacją w małej kuchni?
Zacznij od przejrzenia zgromadzonych rzeczy. Czy wszystko jest Ci potrzebne i niezbędne? Może jesteś w stanie się czegoś pozbyć? Czy potrzebujesz aż tylu sztućców? Czy rzeczywiście używasz tylu foremek do pieczenia? Aby ułatwić sobie to zadanie, wyciągnij wszystkie zgromadzone kuchenne przydasie w jednym miejscu i pogrupuj je na zasadzie „podobne z podobnymi”. Dopiero wtedy będziesz w stanie zobaczyć, ile zgromadziłaś przyborów kuchennych oraz ocenić, czy wszystko jest Ci potrzebne i niezbędne. W pierwszej kolejności pozbądź się rzeczy, które są zniszczone, w drugiej te, które się powtarzają/duplikują.
Jeśli masz problem z pozbyciem się rzeczy zastosuj metodę pudełka „być może”. Odłóż rzeczy, co do których masz wątpliwości, do pudła, które następnie odłożysz do piwnicy/komórki/w ustronne miejsce. Jeśli w ciągu najbliższych 6-12 miesięcy nie będziesz zmuszona sięgnąć po jakąś rzecz z pudła, jest wysoce prawdopodobne, że już nigdy tego nie zrobisz. Możesz zatem spokojnie pozbyć się tej rzeczy.
Organizacja w małej kuchni – inspiracje
Jeśli jednak mimo wszystko nadal nie mieścisz się z wszystkimi rzeczami w kuchni musisz zastanowić się, jak sprytnie i nieszablonowo dodać więcej przestrzeni do przechowywania przy ograniczonym metrażu.
Może da się wykorzystać wewnętrzną powierzchnię drzwiczek kuchennych – ja mam w szafce nad piekarnikiem powieszone łapki kuchenne – są pod ręką, nie na wierzchu, ale nie zajmują cennej powierzchni
Poniżej ciekawe i inspirujące przykłady: miarki kuchenne i przeliczniki, przyprawy, przybory do pieczenia, pokrywki pojemników do przechowywania żywności, deski do krojenia, warzywa i owoce
Wieszając na drzwiczkach większe rzeczy pamiętaj o tym, żeby mieściły się one między półkami danej szafki, by drzwiczki swobodnie się zamykały lub o tym, by półki były płytsze niż szafka
Jak dodać powierzchni w przypadku półek – wstawiając lub wieszając dodatkowe półki:
Sprawdzi się także, tak przeze mnie lubiane, pionowe przechowywanie:
Jak zorganizować szuflady:
Jak zagospodarować garnki, patelnie, talerze, naczynia do pieczenia:
Lubisz mieć kuchenne rzeczy pod ręką, ale jednocześnie lubisz mieć puste blaty? Pomyśl o wykorzystaniu przestrzeni pomiędzy blatem a górnymi wiszącymi szafkami:
Właśnie urządzmay mała kuchnię i zastanawiamy się, jak ją najlepiej zorganizować. Za to do łez bawią mnie niektóre serwisy i pisma wnętrzarskie radzace jak urządzić „niewielką kuchnie, zaledwie 15 m2”.
Na 15 metrach to już można spokojnie urządzić kuchnię z małą jadalnią 🙂 Znam problem urządzania małej kuchni, bo moja kuchnia (a w zasadzie aneks kuchenny) ma coś kolo 5-6 metrów i trochę się nagłowiliśmy z „panem od kuchni”, by w miarę sensownie ją zagospodarować.
Dzięki za ten wpis, nie mam co prawda bardzo małej kuchni, ale problem przechowywania pojawia się, w pokazane metody są b. inspirujące.
Też mam ogromny problem z pomieszczeniem się w kuchni, ale taki urok wynajmowanego, gdzie nie bardzo mogę montować cokolwiek… 😉
Ja mam małą kuchnię i bardzo małe szafki (standardowy mały zestaw BRW). Wcześniej szafki w wynajmowanym mieszkaniu były dużo większe a w tych nowych to prawie żadne pudełko mi się nie zmieściło. Musiałam się nieźle nakombinować żeby poukładać wszystko na zasadzie puzzli. A w tym jestem akurat dobra;) Szafki są tak małe, że żaden patent z segregatorami nie da rady;( Moja jedyna porada co do małej kuchni to zostawić TYLKO rzeczy, których używamy na codzień. Swój barek musiałam przenieść do innego pomieszczenia i jest OK i tak jest mało używany, głównie gdy mamy gości. Pozdrawiam