Czym są strefy w kuchni? To takie grupowanie podobnych zadań i tym samym rzeczy w kuchni, by uczynić pracę w kuchni łatwiejszą i bardziej efektywną.

Jak się za to zabrać? Zastanów się, co najczęściej robisz w kuchni – przygotowujesz jedzenie i gotujesz, pieczesz, zmywasz, przygotowujesz śniadania, robisz kawę lub herbatę – a następnie wyznacz strefy dla tych zadań i tak zorganizuj przestrzeń, by wszystko było pod ręką.

Przykładowe strefy w kuchni:

    • zmywania – zadbaj o łatwy dostęp i możliwość odłożenia czystych naczyń i sztućców do szafek lub szuflad, tak by w zasadzie stojąc w miejscu być w stanie opróżnić i załadować zmywarkę. Jeśli zmywasz ręcznie, zadbaj o łatwy dostęp do zlewu, kosza, płynu do mycia naczyń, suszarki i ręczników.

 

    • pieczenia – jeśli często pieczesz, zadbaj o wygodę tej strefy (jeśli nie pieczesz, nie potrzebujesz takiej strefy). Wszystko, czego potrzebujesz do pieczenia powinno być łatwe do sięgnięcia, np. różne rodzaje mąki czy cukrów na blacie, szuflady z akcesoriami do pieczenia (miarki, szpatułki, wanilia, proszek do pieczenia, czyli rzeczy niezbędne przy niemal każdym pieczeniu), stojak na książkę kucharską.

 

    • śniadaniowa – warto zadbać o to, by poranne przygotowanie śniadania było przyjemnością – czego potrzebujesz do przygotowania codziennych śniadań – tostera, blendera, muesli, płatków śniadaniowych?

 

    • kawy/herbaty – miej pod ręką wszystko, co niezbędne do przygotowania kawy lub herbaty – ekspres, czajnik, kawę, herbatę, kubki, cukier i łyżeczki.

 

 

Nasza kuchnia

Nie jest zbyt duża – ma coś koło 5-6 metrów kwadratowych. Udało się jednak na tej ograniczonej powierzchni urządzić fajną kuchnię, która bardzo mi się podoba i przy tym jest funkcjonalna. No i jestem w stanie schować prawie wszystko do wnętrza szafek, dzięki czemu sprzątanie jest szybsze – nic mi się bowiem nie plącze na blacie. Wnętrze nie jest jeszcze do końca urządzone, ponieważ cały czas zmieniam, przestawiam i dopasowuję je do naszych potrzeb. Ale udało się wydzielić sprawnie działających stref. Między innymi:

strefę pieczenia i zmywania – lubię piec, z reguły raz w tygodniu coś robię – a to ciasto lub ciasteczka 😉

Nie jest do końca idealnie, bo otwarta zmywarka uniemożliwia dostęp do kosza, by wyrzucić resztki jedzenia, ale nauczyłam się już sobie z tym radzić – po prostu staram się zrobić to wcześniej 😉

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

przygotowania jedzenia i gotowania – codziennie gotuję, zatem ta strefa jest dla mnie ważna, by przygotowanie obiadów szło jeszcze sprawniej.

A jaka jest Twoja kuchnia? Czy masz ją tak urządzoną, że z przyjemnością przygotowujesz posiłki?

 

Zapisz

Zapisz