Mrożenie to jeden z moich ulubionych sposobów przechowywania żywności. Pozwala mi na planowanie posiłków z wyprzedzeniem, gotowanie większych ilości potraw i mrożenie ich z przeznaczeniem na wykorzystanie innego dnia, robienie zapasów warzyw i owoców sezonowych. Dzięki dobrze zaopatrzonej zamrażarce mogę szybko przygotować posiłek dla rodziny czy dla niespodziewanych gości.
8 rad dotyczących mrożenia:
- optymalna temperatura w zamrażarce to -18OC – dodatkowe obniżanie temperatury nie wpływa znacząco na zwiększenie trwałości produktów, ale już na zwiększenie zużycia energii jak najbardziej (każdy stopień w dół to zużycie energii większe o 5-8%)
- mrożenie nie oznacza jednak, że produkty można przechowywać bez końca – orientacyjne okresy przechowywania różnych produktów w zamrażalniku:
- lody – 2-6 miesięcy
- wędliny – 2-6 miesięcy
- pieczywo – 2-6 miesięcy
- wieprzowina – 6-10 miesięcy
- tłuste ryby – 2-6 miesięcy
- chude ryby – 6-12 miesięcy
- ser – 2-6 miesięcy
- drób, wołowina – 6-12 miesięcy
- warzywa i owoce – 6-12 miesięcy
- mrożoną żywność przechowuj w przemyślany sposób – możesz do tego celu wykorzystać plastikowe koszyki lub pojemniki, w których możesz sortować mrożonki, tak by mięso nie mieszało się z owocami a gotowe dania z półproduktami
- opisuj zawartość pudełek by nie trafiać później w zakamarkach na niezidentyfikowane mrożonki – umieść informację o zawartości i dacie mrożenia – możesz do tego celu użyć niezmywalnego pisaka, nakleić karteczkę przy pomocy taśmy klejącej czy wykorzystać samoprzylepne etykiety
- jeśli przyrządzasz potrawę, która nadaje się do mrożenia, ugotuj podwójną porcję i połowę zamroź na później; mroź także resztki, które Ci zostają po obiedzie (takie pojedyncze porcje przydadzą się, gdy potrzebujesz coś małego i szybkiego przygotować na obiad)
- kiedy mrozisz gotowe kotlety lub naleśniki, przełóż je pergaminem lub papierem do pieczenia, zanim włożysz je do woreczka – nie skleją się ze sobą i będzie je łatwiej oddzielić, kiedy na przykład potrzebujesz mniejszej porcji
- kiedy zamrażasz zupy lub sosy, nie napełniaj pojemnika po sam brzeg, ponieważ podczas mrożenia płyny zwiększają swoją objętość
- jeśli masz dużą zamrażarkę rozważ wprowadzenie inwentaryzacji mrożonej żywności – dzięki temu będzie Ci łatwiej zapanować nad zamrożonymi zapasami
Bardzo przydatne rady 🙂 Ja mam całkiem spory zamrażalnik i przekładam wszystko do pudełek, które są odpowiednio opisane. Kiedy miałam mniejszą lodówkę, to po prostu na górze w dwóch koszyczkach były mięsa i obiady, a na dole owoce, warzywa i półprodukty 🙂
Nigdy nie opisywałam co chowam,bo wydawało mi się, że bez problemu wszystko znajdę. Aż w zeszłym tygodniu rozmroziłam na obiad sernik zamiast kotletów mielonych 😉 😉 😉
Świetny wpis. Bardzo przydatny.
Az tak spektakularnej pomyłki nie zaliczyłam, ale też zdarzyło mi się raz pomylić mięso w sosie z mięsnym sosem do makaronu 😉