Czy Twój poranek rozpoczyna się filiżanką gorącej kawy czy kubkiem aromatycznej herbaty? Dla mnie dzień bez herbaty jest dniem straconym, za to kawa może w ogóle nie istnieć. Lubię czasami poczuć zapach świeżo zaparzonej kawy, ale pić to już niekoniecznie. Nie wyobrażam dnia bez zielonej herbaty, earl grey’a, czy nawet zwykłej czarnej z sokiem malinowym i cytryną. Zwłaszcza ta ostatnia o tej porze roku staje się nieodzownym elementem mojej codzienności.

Ale obojętnie, co wolisz – pokażę Ci jak zorganizować domową stację kawowo-herbacianą. Dla mnie to dość istotne by mieć wszystko w zasięgu ręki. To podstawa, by każdy poranek rozpoczynał się dobrze, a przy okazji czynił tą poranną rutynę znośniejszą (zwłaszcza jeśli wstaje się bladym świtem i jest się na wpół obudzonym).

Znajdź miejsce w kuchni, gdzie możesz przechowywać wszystkie kawowo-herbaciane akcesoria, takie jak: ekspres, filiżanki, kubki, łyżeczki, no i przede wszystkim herbaty i kawy. Ważne by było łatwo dostępne – czyli potrzebujesz kawałka blatu i szafki (zwłaszcza jeśli tak jak ja nie lubisz mieć wszystkiego na wierzchu).

W pierwszej kolejności umieść tam swój ekspres do kawy i/lub czajnik. Teraz potrzebujesz czegoś do przechowywania cukru, śmietanki, miodu, syropów i tym podobnych. Możesz to umieścić na ładnej tacy. Następnie zorganizuj miejsce na przechowywanie kubków oraz łyżeczki, by zawsze były pod ręką. Ostatnią kwestią jest miejsce na kawy i herbaty – puszki, słoje, pojemniki, itp.

I gotowe.

 

Oto nasz kącik kawowo-herbaciany

kącik kawowo-herbaciany - dobrze zorganizowana

kącik kawowo-herbaciany - dobrze zorganizowana 1

A tutaj kilka inspiracji

1

źródło: daysofchalkandchocoltae.blogspot.com/sfgirlbybay.com/abowlfulloflemons.net

2

źródło: thetaylor-house.com/marthastewart.com

3

źródło: abowlfulloflemons.net/daysofchalkandchocolate.blogspot.com/daysofchalkandchocolate.blogspot.com

Zapisz