Mrożenie to jeden z moich ulubionych sposobów przechowywania żywności. Pozwala mi na planowanie posiłków z wyprzedzeniem, gotowanie większych ilości potraw i mrożenie ich z przeznaczeniem na wykorzystanie innego dnia, robienie zapasów warzyw i owoców sezonowych. Dzięki dobrze zaopatrzonej zamrażarce mogę szybko przygotować posiłek dla rodziny czy dla niespodziewanych gości.

mrożenie - pojemniki na warzywa i owoce - dobrze zorganizowana

8 rad dotyczących mrożenia:

  1. optymalna temperatura w zamrażarce to -18OC – dodatkowe obniżanie temperatury nie wpływa znacząco na zwiększenie trwałości produktów, ale już na zwiększenie zużycia energii jak najbardziej (każdy stopień w dół to zużycie energii większe o 5-8%)
  2. mrożenie nie oznacza jednak, że produkty można przechowywać bez końca – orientacyjne okresy przechowywania różnych produktów w zamrażalniku:
    • lody – 2-6 miesięcy
    • wędliny – 2-6 miesięcy
    • pieczywo – 2-6 miesięcy
    • wieprzowina – 6-10 miesięcy
    • tłuste ryby – 2-6 miesięcy
    • chude ryby – 6-12 miesięcy
    • ser – 2-6 miesięcy
    • drób, wołowina – 6-12 miesięcy
    • warzywa i owoce – 6-12 miesięcy
  3. mrożoną żywność przechowuj w przemyślany sposób – możesz do tego celu wykorzystać plastikowe koszyki lub pojemniki, w których możesz sortować mrożonki, tak by mięso nie mieszało się z owocami a gotowe dania z półproduktami
  4. opisuj zawartość pudełek by nie trafiać później w zakamarkach na niezidentyfikowane mrożonki – umieść informację o zawartości i dacie mrożenia – możesz do tego celu użyć niezmywalnego pisaka, nakleić karteczkę przy pomocy taśmy klejącej czy wykorzystać samoprzylepne etykiety
  5. jeśli przyrządzasz potrawę, która nadaje się do mrożenia, ugotuj podwójną porcję i połowę zamroź na później; mroź także resztki, które Ci zostają po obiedzie (takie pojedyncze porcje przydadzą się, gdy potrzebujesz coś małego i szybkiego przygotować na obiad)
  6. kiedy mrozisz gotowe kotlety lub naleśniki, przełóż je pergaminem lub papierem do pieczenia, zanim włożysz je do woreczka – nie skleją się ze sobą i będzie je łatwiej oddzielić, kiedy na przykład potrzebujesz mniejszej porcji
  7. kiedy zamrażasz zupy lub sosy, nie napełniaj pojemnika po sam brzeg, ponieważ podczas mrożenia płyny zwiększają swoją objętość
  8. jeśli masz dużą zamrażarkę rozważ wprowadzenie inwentaryzacji mrożonej żywności – dzięki temu będzie Ci łatwiej zapanować nad zamrożonymi zapasami

Zapisz